PORTFOLIO |

The Station Convenience Store

  • Store design and an eye-catching canopy have helped make The Station a popular stop along Platte County's 45 Highway
    Photo Name
  • The translucent fabric canopy covers the gas islands and gives The Station aesthetic appeal
    Photo Name
  • A freestanding car wash is among the services offered at The Station
    Photo Name
  • The retail store offers a wide mix of products in a pleasing and spacious environment
    Photo Name
  • The store design includes space for The Station's dine-in or carryout pizza and a large drink station
    Photo Name
  • The wide selection of beer is found in a large walk-in cooler
    Photo Name

LOCATION

Parkville, Mo.

SIZE

8,500 sq. ft
The owner's vision for The Station Convenience Store at Parkville's western gateway and its design was a mix of forward thinking and practicality. WSKF's design solution? A linear floor plan that was placed at an angle on the 2.4-acre site to face and embrace the abutting intersecting roadways: Tom Watson Parkway (Highway 45) and NW Brink-Myer Road. The accompanying gas islands were sited, in traditional fashion, between the intersection and the store. However, in keeping with the owner's vision, the 16 gas islands were covered and sheltered with a translucent tension fabric structure. The fabric-covered canopy design represents WSKF's commitment to provide both a visionary and practical design. While fabric-covered gas island canopies are more predominate in Europe, they are less common in the United States. It was necessary and important for WSKF to work with the City's Community Development Department as well as the City's Planning & Zoning Board to secure approval for this unique design. The 8,500-square-foot convenience store and car wash have already become a talked about landmark at the intersection of Highway 45 and Interstate 435. The main building includes the convenience store, dine-in or takeout pizza, a large walk-in beer cooler and fountain and hot drink area. There's also an outdoor seating area. Since opening, The Station has experienced success thanks to the owner's business plan and staff's day-to-day operation. WSKF's contribution was a practical, low-maintenance design, meeting the project budget and a focus on energy efficiency.